Stránky

26 júna 2011

Pečeňová diéta

Táto univerzálna pečeňová diéta, je použiteľná aj pri žltačke a ostatných pečeňových ochoreniach. Je to prísna diéta, ktorú je nutné dodržať aspoň do tej doby, než sa stabilizujú pečeňové testy, potom je z pravidla možné diétu zvoľniť (záleží na stave pacienta) - zvoľnená diéta sa drží aspoň 3 mesiace. Chorý nesmie hladovať, strava musí byť kaloricky hodnotná. Hlad poškodzuje pečeň. Chorý má jesť toľko, aby si udržiaval normálnu telesnú váhu. Jej zvyšovanie nie je žiaduce, chudnutie s poklesom váhy pod normálne hodnoty je tiež škodlivé.
Obecné zásady:
  • jesť pravidelne
  • jesť aspoň 5-krát denne
  • jesť v menších dávkach
  • jedlo by malo byť čerstvo pripravené
  • dbať na pestrosť stravy (viac než inokedy)
  • žiadny alkohol
  • žiadna chémia (E...)
  • žiadne vysmážanie
 Zakázané potraviny:
  • alkohol (aj pivo)
  • čokoláda
  • kakao
  • vysmážané a pečená jedlá
  • tučné jedlá
    • tučné (mastné) mäso + hus, kačica, zverina
    • krémy
    • šľahačka
    • vajce - žĺtok
  • tučné a pikantné syry
  • korenené jedlá
    • čierne korenie, štipľavá paprika
    • maggi, sójová omáčka
  • ťažko stráviteľné jedlá
    • hríby
  • nafukujúce jedlá
    • čerstvé pečivo
    • nafukujúca zelenina - viď. nižšie
    • knedličky
  • potraviny obsahujúce konzervační zložky a farbivá
    • horčica, kečup, ocot
    • nakladané mäso
    • nakladaná zelenina
    • konzervy (mäsové, paštéty, nátierky)
    • sardinky, kaviár, sardelové očká
    • gumové medvedíky
  • údené potraviny
    • údeniny (salámy, klobásy)
    • údené ryby
  • zelenina - nafukujúca alebo aromatická
    • fazuľa, hrach, šošovica
    • cibuľa, cesnak
    • kyslá kapusta, hlávková kapusta, karfiol
    • zelená paprika
    • uhorky
    • reďkovky
    • kaleráb
  • ovocie
    • hrušky
    • bobuľové ovocie (kvôli drobným nestráviteľným zrniečkam)
      • hrozno
      • jahody
      • ríbezle
      • egreše
      • ostružiny, maliny
      • melón, figy, datle
      • rajské jablko
  • iné potraviny obsahujúce malé nestráviteľné časti
    • mak
    • arašidy
    • kokos
    • müsli a cornflakesy
  • nápoje
    • !!! alkohol !!!
    • čierna káva
    • silnejšie kakao
    • nezriedené ovocné džúsy
    • Šumienky a podobné koncentráty
    • nápoje sýtené s CO2 (s bublinkami)
Vhodné potraviny:
  • zelenina a ovocie - všetko, čo nie je zakázané
    • jablká
    • banány, citrusy
    • broskyne, marhule
    • mrkva
    • a ďalšie
    • kompóty zo všetkých druhov ovocia
čerstvé ovocie by malo byť zrelé a olúpané
  • mäso
    • teľacie
    • hydinové
    • ryby
    • hovädzie a bravčové, ale iba chudé
  • prílohy
    • zemiaky
    • zemiaková kaša
    • ryža
    • cestoviny
    • knedličky obmedzene - len nekysnuté
  • múčniky
    • nákypy
    • pudingy
    • múčniky z piškótového cesta
  • mliečne výrobky
    • nízkotučné jogurty
    • acidofilné mlieko
    • nízkotučné syry
  • nápoje
    • čierny aj ovocný čaj
    • minerálky s menším obsahom CO2
    • ovocné šťavy, mušty
    • nealkoholické pivo
    • nápoje majú mať správnu teplotu (nevhodné sú ľadové aj horúce)
  • korenie
    • petržlenová vňať
    • bobkový list
    • kôpor
    • majoránka
    • červená sladká paprika
    • kmín
    • bazalka
  • vajce - bielok (max. 1 za deň)
  • zmrzlina - trochu opatrne, skôr vodovú ako smotanovú
  • olivový olej
  • čerstvé maslo, pokiaľ možno s nižším obsahom tuku

Nevhodné postupy prípravy jedál:
  • vysmážani (fritovanie)                
  • pečenie                                                                                
                    

Vhodné postupy prípravy jedál:
  • varenie
  • dusenie
  • zásmažka sa pripravuje pražením na sucho - bez tuku
  • jedlá sa pripravujú bez tuku - do hotových jedál sa pridáva kúsok čerstvého masla

Potravinové doplnky, čaje,... :
  • pečeňový čaj
  • Ostropesřecová směs (výrobca: NOVY s.r.o) - zmes výťažkov z niekoľko bylín
Vo všetkých prípravkoch figuruje bylina Pestrec mariánsky v kombinácii s inými, ako napríklad Čakanka alebo Repík.

2 komentáre:

  1. Poučný článok a pravdivý. Je fakt, že chorý nesmie hladovať, hlavne po prekonaní žltačky a iných chorôb poškodzujúcich pečeň. Pre viac informácií a tipov pri pečeňovej diéte určite navštívte aj http://www.dietyachudnutie.sk/diety/liecebne-diety/pecenova-dieta/ kde nájdete aj vzorové jedálničky a recepty.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pečeňovú diétu je nutné dodržiavať pri žltačke, po prekonanej mononukleóze alebo pri rôznych chronických ochoreniach pečene. To však nie je jediný dôvod, kedy musí nastúpiť pečeňová diéta. Ak chcete vedieť viac, navštívte www.akoschudnutzdravo.sk

    OdpovedaťOdstrániť